De woningprijzen in Amsterdam zitten de afgelopen jaren weer flink in de lift: vanaf 2013 stegen de prijzen met ruim 12 procent. Maar de absolute piek uit 2008 is nog niet geëvenaard.
Dat blijkt uit een analyse van ontwikkelingen op de woningmarkt van onderzoeksbureau Calcasa, dat de ontwikkelingen in de woningmarkt van de afgelopen 20 jaar in kaart bracht.
De Amsterdamse woningmarkt is erg gevoelig voor het economische tij, zo blijkt uit de analyse. In goede tijden stijgen de prijzen het hardst, en in tijden van crisis dalen ze vaak ook sterker. In de afgelopen twintig jaar zijn de woningen in Amsterdam meer dan twee keer zo duur geworden, gecorrigeerd voor inflatie.
De piek lag voor de crisis, in 2008. Het afgelopen jaar stegen de woningprijzen weer flink, maar het hoogtepunt van voor de crisis is nog niet bereikt.
(klik voor uitvergroting)
Lees ook: Amsterdamse huizenprijzen: zo groot is de kloof met de rest van Nederland
Ook landelijk stijgen de prijzen weer. Desalniettemin zijn de huizen in de afgelopen twintig jaar nog nooit zo betaalbaar geweest, aldus Calcasa. Een huishouden geeft nu gemiddeld 16,5 van het netto inkomen uit aan woonlasten. Dat is een vermindering van bijna 45 procent ten opzichte van 2008, en ook lager dan in 1995.
Zie onderstaande grafiek, waarin de groene lijn laat zien hoeveel procent van het inkomen wordt besteed aan woonlasten.
(klik voor uitvergroting)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl